6 października nasi uczniowie wybrali się do Kawiarenki Krówki Opatowskiej, w której obejrzeli film multimedialny związany z tradycyjnym ręcznym procesem produkcji opatowskich cukierków. Dużą atrakcją dla dzieci były warsztaty, podczas których miały okazję poznać sposób zawijania Krówek i pakowania ich do kuferków. W kawiarni dzieci delektowały się goframi z bitą śmietaną i owocami. Przy pysznej herbatce i w doborowym towarzystwie czas upłynął nam bardzo szybko. To nie był jeszcze koniec atrakcji. Wykorzystując piękną słoneczną pogodę, uczniowie wybrali się na spacer do Zakładu Cukierniczego Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie, gdzie na miejscu obserwowali proces produkcji cukierków. Wszyscy podziwiali zręczność z jaką pracownicy kroili i zawijali krówki w papierki. W drodze powrotnej zwiedzili urocze zakątki Opatowa m.in. Bramę Warszawską. Ostatnią atrakcją tego dnia były odwiedziny na placu zabaw przy Promenadzie.